Ik, Natasja Tijhuis-van Dijk, werk al jaren in Coevorden om mensen zo snel mogelijk weer op de been te krijgen. Al sinds mijn 14de wist ik dat oefentherapie mijn  ding was en ik werk nog altijd met heel veel passie en plezier.

  

Over mij

In 1993 ben ik afgestudeerd en een jaar later heb ik stukje bij beetje de praktijk in Coevorden opgestart. Momenteel werk ik op maandag en donderdag hele dagen en woensdag en vrijdag de ochtenden. Omdat ik het belangrijk vind om goed geschoold te blijven volg ik regelmatig cursussen.

Ik heb o.a. de volgende cursussen/opleidingen gevolgd:

 • hoofdpijn over het behandelen van spierspanningshoofdpijn. Deze vorm van hoofdpijn uit zich vaak als een strak bandgevoel rondom het hoofd, pijn bij de slapen en boven de ogen, zwaar gevoel in het hoofd. Vaak in combinatie met nekklachten en/of spanningen. Deze hoofdpijn wordt ook wel kapselhoofdpijn genoemd omdat de pijn vooral bovenop het hoofd aanwezig is.
 • psychosomatiek het behandelen van het lichaam en de geest bij bijvoorbeeld stressklachten zoals hyperventilatie en nek-schouderklachten. Veel lichamelijke klachten ontstaan door piekeren, niet goed kunnen ontspannen, teveel negatieve stress in het leven of even teveel op de schouders hebben. Door ontspanningsoefeningen, het leren voelen van wat het lichaam doet bij spanningen en het aanleren van een andere manier van denken blijft de stressfactor vaak wel hetzelfde, maar kan men beter hiermee omgaan.
 • de driedimensionale behandeling van de scoliose tijdens deze cursus heb ik geleerd hoe een scoliose zo goed mogelijk behandeld kan worden waardoor het omgaan met die scoliose makkelijker wordt. Dit om te voorkomen dat degene met de scoliose in de rug gaat hangen en zo overbelasting krijgt van rug en nek.
 • bekkenbodemproblematiek, het behandelen van klachten zoals incontinentie of te gespannen bekkenbodem. Door middel van oefeningen versterken we de spieren en trainen we de ontspanning rondom het bekken.
 • bekkenklachten bij/na zwangerschap Verweking van het bekken is normaal tijdens de zwangerschap, het is zelfs nodig anders zouden we niet kunnen bevallen. Maar soms slaat het lichaam door en ontstaan er klachten rondom het bekken. Pijn rond het schaambeen, de lies, de zitknobbels, de bilregio of de onderrug, dit alles hoort bij de bekkenklachten tijdens de zwangerschap. Door middel van een gerichte behandeling en het aanleren van een juiste manier van belasten kunnen we de klachten onder controle houden en uiteindelijk doen afnemen.
 • het behandelen van bekkenklachten met SI blokkades Het SI-gewricht is het gewricht tussen het heiligbeen en de 2 bekkenhelften. Veel lage rugklachten en uitstralingsklachten naar de benen worden veroorzaakt door een blokkade of irritatie rondom het SI-gewricht. Door deze cursus lukt het om sneller blokkades en irritaties op te sporen en een efficiëntere behandeling te geven. Door middel van oefeningen waarbij de spieren rondom het bekken weer beter leren samenwerken worden blokkades in de toekomst voorkomen.
 • slaapoefentherapie, zie de uitleg hieronder.

Netwerk Chronische Pijn

Sinds 2013 ben ik lid van het netwerk chronische pijn oefentherapie afdeling Drenthe. Door het volgen van gerichte scholing en het samenkomen met mijn netwerk mag ik werken volgens het protocol welk is opgezet door dit netwerk.

Voor het netwerk chronische pijn heb ik de volgende cursussen gevolgd

 • motivational interviewing
 • mindfulness approach bij chronische pijn
 • 8-weekse mindfulness training
 • wetenschappelijke scholing op gebied van fibromyalgie, whiplash en chronische vermoeidheid

Beter leren slapen

Tijdens uitgebreide scholing bij de Slaapoefentherapie en bij SlaapSlim heb ik geleerd hoe ik mensen met slaapproblemen kan helpen. Juist als oefentherapeut kan ik dit goed behandelen omdat het probleem vaak over een stukje inzicht en gedrag gaat en dat is waar de oefentherapeut goed in is.Met deze totale aanpak van lichaam (ontspanning,pijnbestrijding) en geest (voorlichting, inzicht, anders leren denken) kan ik mensen met slaapproblemen weer op weg helpen. Als slaapoefentherapeut werk ik volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten en ben ik verplicht om mezelf op de hoogte te houden van recente ontwikkelingen op het gebied van slapen en gedrag. In 2017 heb ik de vervolgcursus slaapoefentherapie bij kinderen gevolgd, waardoor ik kinderen in baby en peuter tijd, maar ook tieners kan helpen om beter te leren slapen.
 

Psychosomatische oefentherapie

Momenteel doe ik de tweejarige post-HBO opleiding tot psychosomatisch oefentherapeut. Dit is verdieping in de relatie tussen lichaam en geest. Door het in kaart brengen van stressoren en emoties probeer je de lichamelijke uitingen daarvan te leren begrijpen. Zo zijn veel lichamelijke klachten zoals nek-schouderpijn, hyperventilatie, chronische pijn, hoofdpijn een uiting van een vorm van stress. Middels lichamelijke oefeningen en bewust worden van denken en doen help ik mensen weer lekker in hun vel te zitten. In juni 2020 hoop ik af te studeren.

Overig

Tevens begeleid ik vrouwen tijdens de zwangerschap door middel van een gerichte cursus en geef ik Lekker-in-je-vel-lessen voor vrouwen die graag wat aan sport willen doen maar dan wel onder begeleiding van een paramedicus.

Naast mijn werk in onze praktijk geef ik ook gericht werkplekadvies bij bedrijven. Hiervoor heb ik de post-HBO opleiding bedrijfsoefentherapie afgerond. Met name kleinere bedrijven hebben vaak geen arbo-voorziening voor werkplekinrichting. Door op de werkplek te kijken naar de instellingen van de omgeving, maar ook hoe de persoon in die werkomgeving met zijn houding en belasting omgaat probeer ik de kans op ziekteverzuim te verlagen.

Naast bovengenoemde cursussen heb ik vele losse cursusdagen, wetenschappelijke lezingen en voorlichtingen gevolgd om altijd op de hoogte te blijven van nieuwste ontwikkelingen en inzichten en om goede kwaliteit te blijven leveren.

De kracht van de oefentherapeut is om iedereen die klachten heeft van de spieren of gewrichten persoonlijke training te geven om zo goed mogelijk te leren bewegen. Aandacht voor de persoon en wat hij of zij wil bereiken staat daarom voorop.